Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων βρίσκεται στην αρχαία πόλη. Η αρχαία πόλη εντοπίζεται στην ανατολική Μακεδονία, συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, στην περιοχή που παλαιότερα λεγόταν Κρηνίδες.

Η πόλη των Φιλίππων ιδρύθηκε το 360 π. Χ. ως αποικία των Θασίων και κατείχε στρατηγική θέση. Το 356 π. Χ. ο Φίλιππος Β΄ κατέλαβε την πόλη, ολοκλήρωσε την οχύρωσή της και την μετονόμασε σε Φιλίππους. Στην εποχή αυτή ανάγεται και η πρώτη φάση του αρχαίου θεάτρου. Η πόλη εξελίχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες της Μακεδονίας.

Η στιγμή της άνθισης για τους Φιλίππους έγινε τον 2ο αι. μ.Χ,. όπως αποδεικνύεται από τα λαμπρά κτίρια που κοσμούσαν την πόλη, με πιο σημαντικό το ανακαινισμένο της θέατρο.

Στην παλαιοχριστιανική περίοδο η πόλη έγινε σημαντικό αστικό κέντρο με ελληνικό χαρακτήρα.

Τέλος, τον 7ο αι. μ.Χ. ένας ισχυρός σεισμός σε συνδυασμό με τις βαρβαρικές επιδρομές οδήγησαν στη συρρίκνωση της πόλης, η ζωή της οποίας μεταφέρεται στο χώρο της ακρόπολης. Ύστερα από την οθωμανική κατάκτηση η πόλη εγκαταλείπεται.

Το 1957, δόθηκε στο θέατρο των Φιλίππων η πρώτη παράσταση αρχαίου δράματος. Ήταν η πρώτη φορά που το αρχαίο θέατρο απέκτησε μετά από 24 αιώνες ζωή ξανά. Επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου έγινε το 1961, λίγο μετά την αναβίωση του θεάτρου.

thetr

Επικοινωνία

ΤΗΛ. / 2510.220876 2510.220877
EMAIL / festivalphitha@kavala.gov.gr | thkavala@otenet.gr

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΣΘΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΡΧΕΣΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 45 ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

ΚΑΒΑΛΑ
Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών (πρώην ΕΟΤ)
Κεντρική Πλατεία
Τηλ. 2510-620566

Λόγω των ειδικών συνθηκών της φετινής διοργάνωσης, αγορά εισιτηρίων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά με χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας στις ιστοσελίδες viva.gr και ticketservices.gr

Σε περίπτωση ματαίωσης της εκδήλωσης, θα υπάρξει ανακοίνωση σχετικά με την επιστροφή του αντίτιμου του εισιτηρίου.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Οι κατηγορίες των δικαιούχων ορίζονται από το εκάστοτε σχήμα. Μειωμένο ισχύει για ηθοποιούς με ενημερωμένη κάρτα ΣΕΗ και θεατρολόγους με ενημερωμένη κάρτα θεατρολόγων.

Ώρα έναρξης εκδηλώσεων:
Ιούλιος 21:30
Αύγουστος 21:00
Σεπτέμβριος 20.30

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών αρχών, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό και τους καλλιτέχνες.

*Ενδεχομένως να υπάρξουν μικρές αλλαγές σε ημερομηνίες ή σε χώρους παραστάσεων.

Μην ξεχνάτε ότι δεν επιτρέπεται:

  • Η είσοδος στο Θέατρο μετά την έναρξη της παράστασης
  • Το κάπνισμα και η κατανάλωση τροφίμων και ποτών μέσα στο Θέατρο.
  • Η λήψη φωτογραφιών με ή χωρίς φλας, η μαγνητοφώνηση και η μαγνητοσκόπηση κατά τη διάρκεια των παραστάσεων.
  • Η είσοδος σε παιδιά κάτω των 6 ετών.
  • Το φιλοδώρημα.
  • Η επιστροφή εισιτηρίων.

 

Είναι απαραίτητη:

  • Η επίδειξη ταυτότητας κατά την είσοδο στο Θέατρο, για φοιτητές, νέους έως 18 ετών, πολύτεκνους και στρατιώτες, οι οποίοι εκδίδουν μειωμένο εισιτήριο.
  • Η απενεργοποίηση των κινητών τηλεφώνων κατά την διάρκεια της παράστασης.

Λυδίας 10, Κρηνίδες 640 03

ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων βρίσκεται στο 16′ χλμ της επαρχιακής οδού Καβάλας – Δράμας, αμέσως μετά το χωριό Κρηνίδες και πριν τη Λυδία.

ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

Το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν.Καβάλας συνήθως πραγματοποιεί δρομολόγια (με επιστροφή) για όλες τις παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα δρομολόγια στο τηλέφωνο 2510.222294.

ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΚΑΡΕΤΕ

Η στάθμευση του αυτοκινήτου σας δε θα πρέπει να σας απασχολεί καθόλου, καθώς υπάρχει απεριόριστος χώρος στο Parking αλλά και στους γύρω δρόμους του Αρχαίο Θεάτρου.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΜΕΑ

Η διαδρομή από το εκδοτήριο εισιτηρίων μέχρι την είσοδο του θεάτρου έχει μήκος, περίπου, ογδόντα μέτρα. Πρόκειται για μία δύσβατη διαδρομή υπό συνθήκες ανθρωποσυνωστισμού και αυξημένης κυκλοφορίας, σε συνδυασμό με την απουσία δικτύου όμβριων υδάτων για σωστές απορροές των νερών της βροχής, έχουν προκαλέσει τοπικά λακκούβες, ρηγματώσεις και απώλεια της επιφανειακής στρώσης.

Ωστόσο τοποθετήθηκε ράμπα, που θα εξυπηρετεί την ομαλή και ευκολότερη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα, των εμποδιζόμενων, αλλά και των ηλικιωμένων στην ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου, καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ Φιλίππων.

Μετάβαση στο περιεχόμενο